Barn -det värsta som kan hända klimatet

När jag är hemma hos folk som inte komposterar brukar jag bli lite irriterad. Det är ju så enkelt gjort, liksom. Men att bli irriterad på någon som inte sorterar sina sopor är nog en aning överdrivet. I det stora hela krävs det nämligen mer än den enskilda handlingen för att vi ska gå en hållbar framtid till mötes. Det krävs en attitydförändring. Och att folk slutar skaffa så många barn.

I morse fick jag existentiell ångest när jag läste min morgontidning. Kikade igenom ”Babyboom över -och kommer inte tillbaka” , en artikel som, jaa, handlar om det rubriken utlovar. Men som också fick mig att tänka på en annan artikel som jag läste i DN för några veckor sedan som handlade om hur svenskarnas livsstilar är kopplade till det försämrade klimatet. De största miljöbovarna är, till ingens förvåning, medelklassen.

Som många undersökningar redan bekräftat leder högre inkomster, i nästan alla fall, till ett mindre miljövänligt levnadssätt. Den medelklass som det syftades på var de barnfamiljer som lever i hus, har två bilar och som gör flygresor. Addera sedan de faktum att 97 procent av Sveriges befolkning är köttätare. Och att köttproduktionen står för majoriteten av utsläppen av växthusgaser.

Men desto värre är det att tänka på hur denna lilla uppvärmning till helvete fortsätter att reproducera sig självt. Varje gång jag tänker på det stundar stresspsykosen. Denna ofrånkomliga tanke på att omedvetna människor knullar fram massa barn som med stor sannolikhet kommer att anamma samma livsstil som deras föräldrar.
Känner mig just nu oförmögen att hitta en annan formulering på detta nutidsdilemma utan att låta elitistisk. Eller fascistisk. Men det är svårt eftersom det rör sig om en reell omständighet.

Hur krasst och rått det än må låta så är det omiljövänligt att skaffa barn. För det sista världen behöver är nämligen en ytterligare människa som konsumerar hus, bilar, kött, flygresor, kläder och massa onödiga prylar -utan att betrakta sitt levnadssätt utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Jag vill själv ha barn någon gång. Min mamma tycker att det är att gå emot det jag står för, vilket delvis stämmer. Men när jag skaffar barn kommer det åtminstone vara ett genomtänkt beslut som därefter ska följas av en genomtänkt uppfostran. Mitt barn kommer att växa upp med ett medvetet och vettigt förhållningssätt till vår miljö och omvärld. Förhoppningsvis. Och har alla tur blir hen någon som kan sprida sin kunskap vidare.

Vara en motståndare, och en förebild.

Det är vad jag hoppas. Mvh väldigt oplanerad dotter.

Taggad , , , , , , , , , , , ,

2 thoughts on “Barn -det värsta som kan hända klimatet

 1. Emmizzz skriver:

  True that. Det här är ju dessutom en ”klassfråga” globalt sett, det vill säga: befolkningsökningen sker i den fattiga delen av världen. I Europa går det snarare åt andra hållet. Det sas på en föreläsning i skolan en gång att det föds så få barn i södra Europa att det inte kommer att finnas en generation kapabel att ta hand om den äldre generationen. Problem x 2 :(

  • genusmani skriver:

   Ja, en klassfråga som kan betraktas ur olika perspektiv. I Sverige kan trebarnsföräldrar antingen uppfattas som (framgångs)rika ELLER som white trash, beroende på hur deras livsstituation och val ser ut i övrigt. Bättre hade det varit om fler ville och hade möjligheten att adoptera. Men på gott och ont är det en komplicerad och dyr procedur. Och för inte tala om diskriminerande mot hbtq-personer. Tyvärr.

   I de (fattiga) länder där kvinnor föder många barn, i exempelvis Indien och i vissa delar av Afrika, så delar de åtminstone inte samma livsstil som oss. Hade även dessa personer haft tillgång till utbildning och kunskap hade det fötts färre barn, men när människor blir rikare ananammar de också en ny livsstil. En livsstil som sällan gynnar klimatet. Se bara på vad som håller på att hända i Kina!
   Det är därför svårt att veta vad en ska ha inställning till detta, enligt mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: